10. mar, 2017

Sammen skaper vi … Festkonsert  - en fantastisk musikkopplevelse

For andre gang arrangerte Majas Kulturservice:                                                   «Sammen skaper vi … Festkonsert 8. mars. På Folkets hus i Vestfossen

Og som første gang, i fjor, ble det en kjempemessig musikkopplevelse for musikkintresserte.

Det er selvsagt synd at salen langt fra var full. Men de drøyt hundre som var der fikk en kjempeopplevelse. De som ikke var der, kan angre. I år kolliderte arrangementet med flere andre ting i distriktet og kanskje var skisprinten i Drammen også en medvirkende årsak. Mange av de som overvar konserten i fjor var i år garantert på skisprint i Drammen, såpass skjønner en som kjenner sine sambygdinger. Andre ville vel ha med seg «Damer i Blues» i Hokksund. Men, nok om det.

 

Det var stortalentet Malin Larssen på trompet som dro i gang konserten med Ole Edvard Antonsen sin komposisjon «Vidda». Med seg på scenen hadde hun Jee Young Park på piano og Sander Nystad Weum på trommer. Jeg har hatt gleden av å høre Ole Edvard Antonsen spille «Vidda» i Vestfossen kirke og må si at dette ikke lå langt etter. Selvsagt ikke helt på samme nivå, men så er Ole Edvard en verdensstjerne, mens Malin er så ung at hun knapt nok har startet reisen dit, om hun vil. Hårene reiste seg i hvert fall på armene og stemningen for konserten var satt.

Malin ble avløst av sangtrioen Anne-Line Hovind, Kate Gulbrandsen og Anne Kolbjørnsdatter Skaare, som hadde med seg James Henrik Hovind Hendry på gitar. De fremførte «Dollhouse». Musikk litt på siden av det jeg vanligvis hører på, men låt gjorde det.

Etter denne trioen var det klart for søstrene Bergelien. Først ut var Hedda, og hun sang «Castle on a cloud», før søstra Åsa fikk det det til å gå kaldt nedover ryggen på meg da hun sammen med Jee Young Park på piano spilte «Sommer» på fiolin.

Deretter gikk Marie Hals Hellerud på scenen og fremførte «Masken» sammen med Espen Kristiansen på gitar. De ble avløst av Sine Frødin og Cathrine Isaksen Bakken, som ble kompet av Ole Morten Heien, Tomasz Jaworski og Sander Nystad Weum i «Breathe». Med de samme kompgutta inntok så  Kate Gulbrandsen og Cathrine Isaksen Bakken scenen og fremførte Ola Bremnes sin «Har du fyr». Vel, jeg tok fyr. Salen tok fyr. Og det var en fantastisk versjon.

Deretter var det klart for en mor og datter seanse. Kate Gulbrandsen med sin dater Sandra. De sang «Stay with me», før Marie Firing Lemme gikk på scenen sammen med sin gitar, sin særegne stemme og fremførte sin egen «Macine». Og jeg må si det; jeg har stor sans for Marie og hennes musikk.

Etter Marie Firing Lemme var det klart for en kvartett bestående av Lene Myrvold Velle, Ingunn Barstad, Anne Gina Sveaass og Marit Nymoen. De fremførte sammen med Morten Nymoen på gitar låta «Home», før første sett ble avsluttet med Anne Kolbjørnsdatter Skaare. Anne, sammen med Ketil Tronstad, Terje Clausen og Roy Bjerke Olsen spilte Anne’s tekst og melodi «Tida står stille». Tida kunne nå selvsagt stått stille i Folkets hus i Vestfossen før andre sett, men i pausen viste arrangøren Heidi Nilsen sin kortfil «Hjertevenn.

 

Andre sett startet med full fyr på scenen. Cathrine Isaksen Bakken og Sine Frødin sang «Queen of the night», før Mathilde Slotfeldt og Marie Hals Hellerud tok oss litt ned igjen med låta «Over and over and again». Men dæven å fint det låt. Så dro Anne-Lina Hovind og Anne Kolbjørnsdatter oss opp igjen med «I’m a woman» før Cathrine Isaksen Bakken ga oss en flott versjon av «Det säger ingenting om oss».

Deretter fikk jeg nok en gang gleden av å høre Marie Firing Lemme. Nå med selskap av Emilie Andersen Såtvedthagen og Gunhild Rødstøl Ekrol. De fremførte Maries egen «La meg fly». Når disse tre jentene var ferdige med sitt bidrag, så var det klart for det jeg tror var en urpremiere. Nemlig at Kate Gulbrandsen sang eget skrevet materiale i Vestfossen. Backet av Ole Morten Heien, Tomasz Jaworski, James Henrik Hovind Hendry og Sander Nystad Weum sang hun «Finne veien hjem». En flott låt av en flott artist.

Etter dette ble scenen overlatt til Mari Endrestøl. Hun tok oss gjennom en egenskrevet monolog. Det hele var fantastisk og det var andre gang denne kvelden at jeg fikk gåsehud. Hun er et skrivende stortalent og hun er et stort skuespillertalent. Ryktene sier også at hun har flere talenter.

Etter Maris fanging av meg vet jeg lite om hva som skjedde da Anne Kolbjørnsdatter Skaare fremførte «Moondance». Unnskyld Anne, men skyld ikke på meg. Skyld på Mari!

Etter «Moondance» gjenstod to numre. Først «I will survive» med kvartetten Lene Myrvold Velle, Marit Nymoen, Anne Gina Sveaass og Ingunn Barstad. Når denne kvartetten var ferdig inntok så kommunens alltid tilstedeværende ordfører Ann Sire Fjerdingstad scenen. Hun sa noen velvalgte ord om Betzy krisesenter i Drammen, som skulle få et eventuelt overskudd av konserten. Så ble konserten rundet av med låta «Hva er du redd for». Fremst på scenen sto da Mathilde Slotfeldt, Marie Hals Hellerud og Sandra S. Gulbrandsen. Etter hvert i låta fikk de selskap av Vestfossen blandakor og resten av deltagerne. En flott avslutning på en flott konsert.

Når det gjelder avslutningslåta « Hva er du redd for»

- så er mitt svar at jeg er redd for at det ikke blir noen konsert neste år!

Jeg håper inderlig jeg tar feil!

Her finner du et videosammendrag av konserten: https://www.youtube.com/watch?v=-nli8NOSQeI&feature=youtu.be

27. okt, 2016

I dag stakk fatter til meg et avisutklipp han hadde tatt vare på. Når det stod på trykk vet jeg ikke nå, men det går sikkert an å finne ut av. Men det er nok en gang på 1970-tallet. Trolig rundt 1973.

På bildet ser vi i fronten Anker Kristoffersen (1930-2016) med sønnen Vidar (1959-2002) ved sin side. De fire ungdommene på rekka bak Anker og Vidar er Lars Aasmund, Tone Elisabeth, Anne-Gina og Eirik. Jentene er døtre av Anker, mens de to guttene er Randolf sine sønner. Sønn av Randolf er også Jørn Hogne som står bak til i høyre. I midten der finner vi Åsmund Johannes Kristoffersen (1905-1990) og ytterst til høyre står  Randolf.

Mannen som har skrevet teksten i artikkelen under her var trekkspill-legenden Kåre Korneliussen som ble født for hundre år siden, og døde i 1980. Ja, ikke helt hundre da. Men det blir 100 år 11. november.

"Glade musikanter i tre generasjoner i Vestfossen"

"Musikk har så langt tilbake jeg kan huske vært dyrket og stått høyt i kurs i Vestfossen i Øvre Eiker. Det er særlig to navn som "går igjen" i denne forbindelse og det er Borgersen og Kristoffersen. Og stamfedrene her var brødrene Olaus og Borger.

I Vestfossen har det vært og det er vel fremdeles også både salongorkester, hornmusikk og et utall av trioer, kvartetter o.s.v med trekkspillet som hovedinstrument.

Jeg fornærmer neppe noen når jeg sier at den musiker i Vestfossen som har drevet det lengst er trekkspillvirtuosen Åsmund Kristoffersen, sønn av den før nevnte Olaus. Åsmund kristoffersen er født i 1905 og er altså blitt pensjonist, men musiker enda. han var norgesmester på trekkspill i 1934 og 1935. han var en hyppig gjest i radio før siste krig, den gang da det bare var direkte opptredener og Kringkastingen holdt til Klingeberggata.

Åsmund Kristoffersen spiller også fløyte og dette instrument benyttet han i Vestfossen Salongorkester som i sin tid ble dirigert av Erling Borgersen. - I den senere tid har Kristoffersen begynt å spille orgel for ikke å stivne helt i fingrene, som han selv sier. Ja, stivne i fingrene, Kristoffersen har i de senere år drevet med tømmerhogst. - I sine yngre år var Åsmund Kristoffersen fotballspiller og spilte ytre venstre på Vestfossen.

Åsmund Kristoffersen har to sønner, den ene heter Randolf og spiller fløyte (øverst til venstre på bildet) og Randolf har en sønn som heter Jørn Hogne og som spiller fløyte (øverst til høyre på bildet). Den andre av Kristoffersens sønner heter Anker og spiller trekkspill (den midtre trekkspilleren på bildet). Anker har igjen en sønn som heter Vidar og som spiller trekkspill (trekkspilleren nederst til høyre).

Jo, dette med eplet og stammen hører så avgjort hjemme her.

Bestefar, far og sønn - 3 fløyter. Bestefar, far og sønn - 3 trekkspill."

¤Kåre Korneliussen¤

25. okt, 2016

Regjeringen foreslår nå et privat drevet gjeldsregister. Det er en dårlig idé. En svært dårlig ide. En meningsløs ide. Men prinsipper er prinsipper...

I dag har vi private kredittopplysningstjenester og det er et problem at de ulike registrene ikke inneholder de samme opplysningene.

Videre er det et problem at ingen holdes ansvarlig hvis ikke databasen blir oppdatert. Det er også et problem for skyldneren å måtte passe på at en rekke aktører sletter betalingsanmerkningen når gjelden er betalt.

Alt dette skal fungere, i teorien, men det fungerer ikke i praksis.

Det forhold at det er mange tilbydere og ingen offentlig kontroll med at databasene vedlikeholdes, går ut over påliteligheten til registrene og svekker deres funksjon for profesjonelle brukere, for eksempel banker.

DnB er da også imot at private skal drive gjeldsregisteret. Det samme er forbrukerombudet. Konkurranseutsetting av slike tjenester har ikke noe praktisk fornuftig formål.

Det dreier seg om en offentlig oppgave som skal og bør samles hos én nasjonal aktør, som bør være en offentlig aktør, på lik linje med grunnboken (Kartverket) og foretaksregisteret (Brønnøysundregistrene).

Denne typen oppgaver har rett og slett ikke noe i privat sektor å gjøre.

25. okt, 2016

 

En milliard kroner har den "fantastiske" predikanten og sjefsløgner Jan Hanvold klart å loppe minstepensjonister, uføre og andre mer eller mindre dumme mennesker for de siste årene. Unnskyld uttrykket "dumme mennesker".

Jeg liker ikke, og gjør det svært sjelden, - kaller noen dumme, mener jeg.

- Men her er det nesten på sin plass. men de blir altså lurt av en gjeng som har spesialisert seg på å lure folk som befinner seg i en aller annen vrien situasjon.

Og da betaler folk... klart det. Og det vet Hanvold og hans disipler.

En må så for å høste!!!

Og hans disipler er ledet til å tro at for å høste så må en så hos Hanvold. Kun der.

Selvfølgelig hadde også jeg betalt 1000 kroner for å bli frisk. Men nå tror ikke jeg på Hanvold sin galskap, så jeg betaler ikke. Men er selvsagt frista til å slenge over en hundrelapp sånn at bein og rygg kunne blitt bra, eller i hvert fall litt bedre. Men det holder neppe i den store sammenhengen. Summen mener jeg. Her predikes vel over en lav sko at til mer du betaler til større er sjansen... så kan en jo tenke resten sjøl...

Jeg sier ikke mer nå, men anbefaler kveldens "Brennpunkt" sending på Nrk 1

- Jeg har tidligere hatt en fight med Visjon Norge også

- og jeg er egentlig litt stolt av å ha blitt lyst i bann på direktesendt fjernsyn fra Jerusalem!

 

25. okt, 2016

 

 

 

 

 

 

Jeg liker meg her i verden
- av Arild Nyquist

Jeg liker meg her i verden
med alt det rare som fins
liker å rusle i byen
og kikke på nydelig kvinds.
Liker å suge på iskrem
daffe opp Karl Johan
med isen tett foran kjeften
og være en gutt i en mann.

Jeg liker å høste epler
med håv på en kjempelang stang
røkke forsiktig i håven
og tenke at jeg er på slang.
Ja, jeg liker meg her i verden
selv om det kan være litt trist
men det er bedre å rusle her oppe
enn å være en død Ny-quist.

Jeg liker å rusle i skauen
under store, susende trær
og putte sopp oppi kørja
og røde og blåe bær.
Jeg liker å sitte på bredden
med stang og knallrød dupp
og se på den vesle duppen
som plutselig sier svupp!

Jeg liker å skjenke opp ølet
høre det klukke i glass
og så tømme det ned i magan
hvor det fremdeles er plenty plass.
Ja, jeg liker meg her i verden
selv om det kan være litt trist
men det er bedre å rusle her oppe
enn å være en død Ny-quist.