27. okt, 2019

Fra Fame til Folkets Hus

The Brazz Brothers kommer fra Langevåg på Sula som ligger ut mot havet på nord-vestlandet i det sentrum av verden som er den norske utkanten. Det sier gutta selv om sitt utgangspunkt.
Brazz Brothers startet den musikalske fergeturen ut i sin verden ved å skaffe seg en solid, klassisk musikerutdannelse, men de bestemt seg fort for å gå sin egne veier i et musikalsk landskap som for dem er grenseløst, vidåpent, rikt og uendelig stort. I løpet av sine rundt 35 år i kontinuerlig bevegelse har de på reisen holdt over 3500 konserter i 36 land og gitt ut 20 cd plater.
Alle musikerne i The Brazz Brothers er attraktive lærere og foredragsholdere på sine instrument og gruppen holder stadig workshops, seminarer og «clinics» i forbindelse med turneer og konserter verden over. De har blant annet vært innom Fame-skolen i New York.
 
Lørdag og søndag var turen kommet til barn og unge i Eiker.
I regi av Vertavo-festivalen fikk barn og unge i Øvre Eiker skolekorps og Krokstad & Solberg skolekorps en fantastisk mulighet til å ta til seg lærdom og hente inspirasjon fra disse verdensartistene.
Lederen i Øvre Eiker skolekorps Gunhild Melbø Tajet, sier til Eikernytt.no at hun er strålende fornøyd med helgen. Hun roser lærerkreftene opp i skyene og er også imponert over at selv de yngste klarte å «holde fokus» i tre timer både lørdag og søndag. Noe av dette skal antageligvis også lærekreftene ha æren for. Melbø Tajet er også strålende fornøyd med at korpsene fikk seminaret uten kostnad av festivalen.
 
Som et direkte resultat av Brazz Brothers mangeårige utøvende virksomhet har musikerne utviklet en undervisningsmetode som bygger på selve «ur-metoden» innen musikkpedagogikken: Overføring av musikk via øret, – eller gehørspill. Det var ikke et eneste noteark involvert denne helgen.
Metoden legger vekt på at eleven i læringsøyeblikket tar i bruk hele sanseapparat: Lytte, føle, bevege og se. Melodi og rytme, artikulasjon og dynamikk utformes ved aktiv lytting på helhet og detaljer for å frigjøre den energi og lekenhet musikken trenger for å kunne formidles til andre.
 
Søndag ettermiddag presenterte de så resultatet med et fyrverkeri av en konsert på Folkets Hus i Krokstadelva. En konsert som var delt i to deler. Første avdeling tok Brazz Brothers seg av selv, og serverte perler på en snor fra sitt rikholdige repertoar. Alt fra tradjazz til afrikanske rytmer. En kan vel kalle mye av det for worldmusic. Hva en kaller det er for så vidt uinteressant, det som er interessant er vel at det var skyhøy kvalitet på musikken som ble servert.
 
Kvalitet var det også over det som ble servert da de ba alle de unge håpefulle komme ned fra galleriet og innta sine plasser i «konsertgropa». Noen og enhver av de drøyt 100 publikummerne fikk hakeslepp når en nå fikk oppleve hva det er mulig å lære i løpet av to ganger tre timer. Det swingte skikkelig rett og slett. Her var det altså stjerner på sine instrument i samspill med barn helt ned i 7-8 års alder. Og hvem som synes det var mest moro var vanskelig å se. Store og små musikere koste seg med sitt spill på sitt nivå!
Og det tok faktisk av i benkeradene under den tradisjonelle dixieland-låta «Icecream», da store og små musikere klinte til med sang!
Det hele ble avrundet med Pharell Williams låt «Happy» og det kan også være konklusjonen på seminaret og konserten for korps og for publikum.
De forlot Folkets Hus i Krokstadelva «Happy».