13. nov, 2019

Vil savne UKM-mønstringa i Øvre Eiker

Jeg kommer til å savne UKM jeg. UKM som det var. Og jeg tror ikke det bare skyldes at jeg er et vanedyr.

Jeg synes det er trist. Jeg synes det er nitrist. Men det ligger sikkert gode og solide avveininger bak avgjørelsen en har tatt om å kutte ut den «storstilte» UKM-mønstringen i Øvre Eiker.

Men jeg stusser. I fjor var vel konklusjonen at en hadde kommet hjem. Funnet sin plass å være. På Darbu scene, etter at kommunens leiepriser hadde priset kommunens eget arrangement ut av kommunens egen kultursal i Hokksund.

Nå velger en altså å dele mønstringen opp i tre. Og gjemme det bort tre torsdager på ettervinteren i biblioteket i Hokksund. Jeg har ingenting i mot biblioteket eller scenen der, snarere tvert imot, men ungdommen i kommunen hadde en stor scene, flott amfisal og store lys og lydmuligheter. Jeg innbiller meg at for de fleste ville det vært langt «tøffere» å gå på scenen på Darbu enn på bibliotekscenen. Da mener jeg ikke mentalt tøft, men at det hadde vært tøffere å vise seg fram på storscenen.

Med det som nå skjer forsvinner den eneste store framvisningsmuligheten ungdommen hadde for å vise fram det de driver med innenfor musikk, dans o.s.v. For å få vist fram alt det så trengs det takhøyde. Bokstavelig talt. Og det er det ikke på biblioteket.

Målet til Lene M. Velle og Jon Wold i Øvre Eiker kommune er å få flere med og det skal bli lettere å delta.

Det skriver eikernytt.no. Og neste års opplegg er en test, men ungdommene i URG - eller Ung Ressurs Gruppe - synes dette er en god idé, ifølge nettavisen.

De tre UKM-samlingene blir en forlengelse av de siste års kulturkvelder for og med ungdommene. Her har de stått for det meste selv - både på og bak scenen. Det samme vil skje på neste års UKM-arrangementer.

Etter at de tre samlingene er over i mars, blir det plukket ut deltakere til fylkesmønstringen. Ett av de viktigste kriteriene for å bli med her, er at du kan stille opp hele helgen og være med på det sosiale. Det blir også satt som en klar forpliktelse - uansett hvor godt du spiller eller synger.

Jeg ser at målet er å få flere med og at det skal bli lettere å delta. Jeg håper en lykkes med det, men det kunne en nok også fått til på en «storscene». Jeg har en sånn derre følelse av at dette muligens har blitt et pengespørsmål, men at ingen vil si det.

La meg også få sagt før jeg gir meg at jeg har planer om å få med meg alle tre samlingene!

Du kan lese mer om saken her hos eikernytt.

http://www.eikernytt.no/nyhet.cfm?nyhetid=34524

 

I en kommentar på min facebookprofil sier kultursjefen Christer Best Gulbrandsen; "Hei, Tor Kenneth! Jeg må bare korrigere deg litt. Det var ikke en økonomisk vurdering som lå bak å være på Darbu scene i fjor. Kommunale tjenester betaler ikke leie for enkeltvis bruk av kommunale saler. Det er heller ikke noen økonomisk vurdering bak endringen nå. Det er helt og holdent en faglig vurdering om å teste en ny modell for å få opp deltakelsen. Jeg tror heller ikke vi sparer noe på den nye modellen - heller tvert i mot".

Jeg tar korrigeringen/svaret til etterretning.