Nok en fulltreffer

Denne anmeldelsen av Berdon og Co er ført i pennen av Jan Ivar Høgrud.

Berdon Kirksæther & Compañeros er her med sin nye EP – They Came On The Western Wind, Volume 1 og det er virkelig ei kunstnerisk skive de presenterer for lytterne. Både instrumentelle ferdigheter og den vokale fremførelsen ligger på et svært høyt nivå. Denne platen viser det mangfold som Berdon Kirksæther sitter inne med som musiker og låtskriver og han er ikke fremmed for å komme med overraskelser.

Denne skiva speiler mange musikalske sanseinntrykk for meg og vekker interessen allerede fra Kirksæthers følsomme gitartoner på åpningslåten Night Caravan som følges opp av den nydelige og nærmest eventyrlige saxofonen til Øyvind Sørby. Det er nettopp dette samspillet mellom Kirksæthers gitar og Sørby på sax/klarinett som gir et så tiltalende inntrykk og er en ren nytelse for hjerte og sjel. Dessverre har Øyvind Sørby gått bort og er dypt savnet. Hans musikalske storhet og forståelse lever videre med denne platen.

Berdon Kirksæther går fra styrke til styrke med sine plateutgivelser og han klarer alltid å gi oss det lille ekstra med et variert låtmateriale som griper tak i deg og vekker din interesse og holder på den på en sånn måte at du bare må høre mer. Det er singer/songwriter Kirksæther du møter på denne utgivelsen hvor du får høre låter i landskapet mellom folk, roots og litt mer jazzete toner enn den bluesrockeren du kanskje kjenner best, men som alltid på hans plater er aldri de blå tonene langt unna. De instrumentelle låtene på denne platen minner meg til tider om Terje Rypdals eleganse i sine fineste stunder eller også det vakre utrykket til Jazzens far her til lands Jan Garbarek i forhold til blåseinstrumentene. Låter som Night Caravan og gladlåten Spring Time har begge dette strøket av ren storhet over seg.

Det er ikke hverdagskost at vi får oppleve ei så stilren og vakker plate som
Berdon Kirksæther & Compañeros nå er ute med, men her får vi en EP som virkelig oppfyller det og mere til. De gir oss her en sjelfull og til tider melankolsk lytteropplevelse av det helt store med låter som Burning From Within som har nettopp disse bløte tonene fra Kirksæthers gitar i tillegg til storslått koring som bringer minnene til 1960/70 tallets poplåter. Still Water er en helt fantastisk låt og en personlig favoritt for meg på denne skiva. En helt nydelig ballade som treffer deg i hjertet med sitt fantastiske gitarspill (som ikke kan nevnes for ofte her), sin lyriske tekst og hvor Kirksæther nærmest synger med sjelen utenpå skjorta, og hele tiden fulgt av Sørbys vidunderlige klarinett. Vi får også et lite hint av mystikk på den litt røffere låten Dark Ships som smyger seg innpå deg og som har den litt tunge rytmegitaren gående i bakgrunn og som gir deg den spesielle Ry Cooder følelsen.

Konklusjonen må være at dette er nok en fulltreffer fra Berdon Kirksæther. They Came On The Western Wind, Volume 1 er en fantastisk plateutgivelse på alle måter med et storslått lydbilde som nå ligger klar for nedlasting på alle strømmetjenester. Legg denne platen til i spillelisten din og len deg tilbake og bare nyt disse låtene. Som tittelen på skiva tilsier er dette volum 1 og det vil komme en volum 2 så vi har mye godt i vente fra Berdon Kirksæther & Compañeros.

Jan Ivar Høgrud
Radio Modum
24.07-2020

Berdon Kirksaether & Compañeros
They Came On The Western Wind, Volume 1
Roller Records

 

Nytt praktverk fra Berdon!

“Nytt praktverk fra Berdon!
Tilgjengelig på alle strømmetjenester nå!
Du trenger ikke engang løpe for å kjøpe.
Er bare å taste seg fram!”


https://open.spotify.com/album/06sSPZYaemUW59LI2fAfsk…

Mektig Bluesrock

Gitaristen, sangeren og låtskriveren Berdon Kirksæther er en skikkelig veteran på den norske blues scenen. Som medlem i CIA turnerte han landet frem og tilbake og på kryss og tvers på 1990 tallet og sammen med blant annet Johny Aasgaard spilte de vel stort sett på enhver scene som var å oppdrive gjennom flere år og mange vil nok regne CIA som norges beste blues band. Det er nesten så man kan begynne å undre seg på hvordan et lite sted på kartet som Vestfossen kan fostre to gitarister i verdensklasse som Berdon Kirksæther og Johny Aasgaard, men det er ikke et spørsmål å dvele ved for lenge, vi skal være stolte av at disse fantastiske musikerne kommer fra vårt nærmiljø.

Nå er Berdon Kirksæther og hans band The Twang Bar Kings som består av 3 av 4 medlemmer fra CIA her med albumet Under The Seven Skies Of Time på Roller Records. Jeg må si jeg ble hekta og oppslukt av denne skiva fra de første tonene som trillet inn i øregangene. Fascinert er et annet ord som dukker opp i tankerekken, for er du virkelig glad i blues/bluesrock så er denne skiva et sjeldent funn som du vel så godt som aldri har hørt før på våre breddegrader og som vil fenge deg fra begynnelse til slutt.

Låtmaterialet på dette albumet preges sterkt av et Jimi Hendrix 60 talls psykedelisk sound, kanskje ikke så rart med tanke på at han er en av bandets store musikalske helter. Spesielt høres dette på åpningslåta Under The Seven Skies Of Time som er en intens rocker som starter med tunge trommer og møter oss med tekstlinjene «See me coming, i'm a dark horse running, gonna turn you upside down» og du føler umiddelbart i ryggraden at noe stort er på gang. Det er Berdon Kirksæther som har skrevet alle låtene på denne platen med unntak av Are You Experienced som er en Jimi Hendrix låt og hvor de hyller sitt musikalske forbilde på en sånn slående og verdig måte at mannen selv ville vært stolt som en hane.

Berdon Kirksæther er en gitarist av de virkelig store som han demonstrerer så til de grader på denne utgivelsen. Han øser ut av sin lange erfaring og plukker opp godbiter fra sin musikalske verktøykasse gjennom hele skiva og som lytter får du være med på turen og du føler deg beæret for at du har fått den muligheten. Her er det lange instrumentale vakre partier og gitarsoler som virkelig fanger oppmerksomheten din og som har den sterke Jimi Hendrix følelsen, men som også minner om David Gilmour i Pink Floyds glansdager eller også følsomme toner i beste Snowy White stil. Denne plata inneholder så mye solid gitararbeide som virkelig må høres og hele tiden backet opp av en rytmeseksjon som minner sterkt om Chris Layton og Tommy Shannon fra Double Trouble.

Tekstene på denne platen er en oppfinnsom og listig lek med ord og at Kirksæther vet å sette sammen tekstlinjer på et blankt papir blir ettertrykkelig bevist og det er kult som bare det. På låten Clint Eastwood Movies er det tydelig at gutta har vært like interessert i Eastwood filmer som undertegnede og du smiler skjevt da du hører en av Clintern's mest berømte sitater Make My Day Punk.

Denne skiva føles nærmest ut som en road movie i beste Coen Brothers eller Quentin Tarantino stil hvor de cinematiske bildene blir malt på veggen og du er med på en reise nedover amerikanske støvete veier og hvor overraskelsene kommer på rekke og rad med låter som When The Moon Is On The Rise, East Of The River og Some Kind Of Voodoo fremført med Kirsæthers vidunderlige hviskende vokal som er med på å øke mystikken. Alt regissert så til de grader mesterlig av Berdon Kirksæther & The Twang Bar Kings. Dette er så utsøkt deilig gjennomført til fingerspissene og er fullt av nerve og sjel ned til hver minste detalj.

Det er umulig å ikke falle pladask for dette albumet for det leverer så til de grader på alle nivåer og fra det øyeblikket du trykker på play får du bli med inn i deres musikalske univers Under The Seven Skies Of Time, som så absolutt er et bra sted å være. Det er bare å lukke øynene å bli med på en magisk musikalsk reise som du ikke har lyst til å avslutte.

Dette er en av de mektigste, kuleste og mest betydningsfulle utgivelsene i
år som setter standarden for god blues/bluesrock og som uten tvil seiler opp som en all time favoritt for meg og jeg tror mange med meg vil dele den oppfatningen. Dette er skiva som hører hjemme i enhver platesamling med respekt for seg selv. Du kan laste ned skiva digitalt, men det beste er selvfølgelig å kjøpe den fysiske platen, og du trenger ikke bekymre deg for at den blir stående i hylla og samle støv for den vil være i daglig bruk. Dette er ei plate som vil glede og begeistre deg, som du vil omfavne og verdsette høyt. Kos deg med denne skiva.

Jan Ivar Høgrud

Radio Modum
08.07-2020

Berdon Kirksaether & The Twang Bar Kings
Under The Seven Skies Of Time
Roller Records

«Clint Eastwood movies» har en fet singer/songwriter-ånd over seg med tung melankoli og gyngende groove med en viss Snowy White-følelse og lang arm inn mot Pink Floyd-terrenget. Spennende arrangert og rytmeseksjonen, den produserte boksete vokallyden og de mange lekre gitardetaljene spiller så fint sammen at det er umulig å ikke bli fascinert. Det er som å være på en fet og rockete blueskonsert, og spacerock-følelsene kommer..." - Johnny Andreassen i Blues News.

Spennende elektrisk blues og bluesrock

Fem av seksmulige B'er i Bluesnews!

"Bluesgitarist og sanger Berdon Kirksæther og hans intenst rockende The Twang Bar Kings er tilbake med mer spennende elektrisk blues og bluesrock fra undergrunnen av norsk musikkliv.

Nærmere bestemt fra Vestfossen i det vi en gang kalte Buskerud fylke, tuftet på noen av restene av CIA, bluesrockbandet som turnerte Norge på tvers og langs sammen med blant andre Vidar Busk, Knut Reiersrud og Marius Müller på 90-tallet.

I en mer eksperimenterende form finner Berdon Kirksaether & The Twang Bar Kings frem til et bluesuttrykk vi sjelden eller aldri har hørt her til lands.

Berdon Kirksaether & The Twang Bar Kings er noe langt mer enn et ekko fra tidlig 70-tall, selv om mye av musikken er inspirert av perioden 1969-1973. Nyere band som Simple Minds (vi snakker da 1980) har vært innom noe av det de gjør. Bare hør «Can’t get you off my mind». Den ørkenpsykedeliske rocken til Calexico spøker i bakgrunnen på “East of the river».

Bandet sparker mer i retning Jimi Hendrix på låter som «That’s the way», men tar også stemningen helt ned på bluesens blødende grunnfjell med slowblues-bedende «Say you will». Her kommer bandets Peter Green og Robben Ford-følelser fint frem i en deilig blues som er akkurat passe påkledt. 
«Some kind of voodoo» tipper hatten i retning sterkt savnede Dr. John. New Orleans-sydende bluesgroove der gitarene igjen bevrer med en eleganse og følelse som høres ut som det er så enkelt å få til. Det er ikke det. Primitiv og groovy base der lite forandrer seg, men å finne den balansen og nerven og driven som Berdon Kirksaether & The Twang Bar Kings gjør her, skal det mye øvelse til.

Avslutningen med «All I need» og «You put a spell on me» (nei ikke den sangen!) er akkurat så innovativ og spennende som plata begynte, og jeg lener meg tilbake. Slipper frem et smil, jekker meg en øl, og tenker: Dette albumet skal jeg jaggu spille en del ganger denne helgen!

Om du finner elementer i den skrothaugen Berdon Kirksaether & The Twang Bar Kings graver i, som du kjenner har vært en del av ditt musikalske liv, så er det bare å gjøre alt for å få tak i dette albumet. Digitalt eller på CD. Jeg foretrekker det fysiske formatet, det tror jeg bandet gjør også med tanke på hvilken verden de kommer fra. Dette er en unik plante i norsk musikk og norsk blues. Nyt den!"

Det skriver Johnny Andreassen i Bluesnews - og hele anmeldelsen kan du lese her: 

https://bluesnews.no/musikkanmeldelser/bn114-april-2020/spennende-elektrisk-blues-og-bluesrock?fbclid=IwAR0krrFL1ULFt6NDL6GynRccVpVDDg5EkN-538LCkaKkL_IOUT8nCsWIAQw

Berdon & Companeros slapp singel 27. april.

We have releases a new single today with Berdon Kirksaether & Compañeros (NO) called "Heartland". This is a forerunner and warm-up for more to come from this combo a bit later this year. Watch this space for more on that.
The single is available on all streaming services, Spotify, Apple Music, etc.

Berdon Kirksaether & The Twang Bar Kings

Her vil du etter hvert finne stoff om og med Berdon & The Twang Bar Kings.

 

- Berdon & Companeros

- Gjermund & Berdon

- CIA

og annet Berdon har lagt og legger sine musikalske talenter og årer inn i...

Her er siden til Berdon hos plateselskapet:  http://rollerrec.com/artists/artist_berdon.html

Her er siden til Berdon & The Twang Bar Kings hos plateselskapet:  http://rollerrec.com/artists/artist_berdon%20tbk.html 

Her er siden til Gjermund & Berdon:  http://rollerrec.com/artists/artist_gjermundberdon.html

Her er siden til salige CIA:  http://rollerrec.com/artists/artist_cia.html

 

 

 

Great music, great guitarplayer, great band!

"When The Moon Is On The Rise"
Berdon Kirksaether & The Twang Bar Kings
"The Voodoo Sessions - Live at Down Under" 09.08.2015

Den råeste sangen I manns minne!😎

"Mama Roll Over"
Berdon Kirksaether & The Twang Bar Kings
"The Voodoo Sessions - Live at Down Under" 09.08.2015

Berdon Kirksaether & The Twang Bar Kings

Berdon Kirksaether & The Twang Bar (NO) live in 2016 doing a version of the iconic blues song "Susie Q", originally written by Dale Hawkins in 1957

Eerie and moody song. Great performance.

"Some Kind Of Voodoo"
Berdon Kirksaether & The Twang Bar Kings
"The Voodoo Sessions - Live at Down Under" 09.08.2015

This could quite possibly be the worst song ever written.

"Welfare Blues" (Robert Lewis Jones)
Berdon Kirksaether & The Twang Bar Kings
Recorded live at Down Under (NO) 09.08.2015

Etter ugivelsen av albumet "Ray of light" mottok plateselskapet en mail fra Steve Hackett.

Steve Hackett, famous guitar player (ex Genesis) sent us an email regarding Berdon Kirksaether's album "Ray of Light". Steve said "I enjoyed Berdon's playing and
found the album very atmospheric.

Tasteful, imaginative and quite different from bluesrocker Kirksaether!

"Night Caravan" by Berdon Kirksaether & Companeros. This song is taken from the upcoming album "They Came On The Western Wind".

Amazingly good Trower tribute!

"Mad House" (Robin Trower / Wally Dewar)
Berdon Kirksaether & The Twang Bar Kings
"The Voodoo Sessions - Live at Down Under" 09.08.2015

Det var med etableringen av CIA i 1989 det hele startet.

Norwegian blues band CIA with a part from the song "The Hunt Is On".
Berdon Kirksaether - Vocals and guitar
Johny Aasgaard - Vocals and guitar
Stein Tumert - Bass
Per Eriksen - Drums
Espen Fjelle - Hammond Organ