Bjarne Melgaard

Rose Wylie

Erik Tidemann

Joronn Sitje

Jørgen Dobloug

Åpent (istedenfor stengt)

Koronatiltakene stengte ned kulturlivet. Satte det på vent. Store og små institusjoner har vist omstillingsevne. Vi har sett nettomvisninger og gallerier med besøksrestriksjoner.

Vestfossen Kunstlaboratorium har 2000 kvadrameter å fylle med kunst og kunstopplevelser. Og de er helt avhengig av publikumsbesøk. Her holder det ikke med nettomvisninger...

Hva gjør en da?

- Jo, en snur seg rundt:

"Helt siden vi åpnet i 2003 har jeg tenkt: Hva gjør vi hvis vi må avlyse en utstilling på kort varsel? Å holde stengt har aldri ligget i Kunstlaboratoriets ånd. Altså har jeg alltid tenkt at vi må holde åpent
istedenfor stengt og derfor alltid hatt en backup i bakhodet. Det skulle en pandemi til for at dette ble en realitet". - Det sier kunstnerisk leder ved kunstlabben Morten Viskum til Vestfossen.com.

For tre uker siden åpnet Vestfossen Kunstlaboratorium en planlagt og to improviserte ustillinger

Den planlagte hovedutstillingen og en sideutstilling ble "torpedert" av koronatiltakene som kom i midten av mars. Kunst-transport fra den andre siden av kloden ble umulig å gjennomføre. De to utstillingene som kom inn ble planlagt og satt opp på en måned.

Den planlagte utstillingen som går er: "Fabrikken" – en utstilling om Vestfos Cellulosefabrik.

Noe av det som gjør Vestfossen Kunstlaboratorium til et unikt visningssted for kunst, er den vakre bygningen som huser kunstsenteret. Hvert år danner de gamle industrilokalene et særegent bakteppe for kunsten som vises, og bidrar til å gi publikum en mangfoldig sanselig opplevelse. Da kunstsenteret åpnet i 2003 ble det viktig å ta vare på de mange sporene etter industrien som fant sted her, samtidig som bygningen skulle tilpasses et helt nytt formål. For første gang vises nå en utstilling dedikert Vestfos Cellulosefabrik og den spennende historien som gjenspeiles i kunstlabbens røffe lokaler.

Men tilbake til kunsten og ikke historien. Og da starte med "sideutstillingen". Den står designstudioet Krafted for og den kalles for NATURE. Det er vel noe en kan kalle for en blanding av møbel og kunstustilling, og selv hos meg som ikke er spesielt opptatt av design gikk den rett hjem. Kolleksjonen som vises inkluderer forskjellige møbeldesign, glassprodukter, tepper, tekstiler, fliser, keramikk og tilbehørsprodukter. Krafted er et norsk designstudio forankret i nordisk design. Navnet indikerer et fokus på solide materialer og tradisjonelt håndverk, og selskapet har en stor lidenskap for naturen og bærekraftighet. Gjennom nøye utvalgte materialer har Krafteds produkter en høy kvalitet og lang levetid. Her vises også tre kunstinnstallasjoner signert Lars Ernst Hole; "The Big Five Religions Table, Human Nature og Soft Jesus". Gjennom disse ønsker en å formidle støtte til å bevare naturen for fremtidige generasjoner.


Årets hovedutstilling "Åpent (istedetfor stengt)" viser verk av 39 forskjellige kunstnere i kunstlabbens fire etasjer. Her er i hovedsak todimensjonale verk. Kun noen få skulpturer og en video som bryter det. Men selv med få skulturer og annet kunstsnacks så er utstillingen spennende. Svært spennende. Den byr på mangfold, i sin todimesjonale verden.

Hele utstillingen er basert på Morten Viskum sin egen kunstsamling. I 2013 viste Kunstlaboratoriet store deler av Viskums samling slik den artet seg på det tidspunktet, i utstillingen En kunstner som samler kunst. Arbeidene som vises i årets hovedutstilling, ble ikke vist den gang og er i stor grad innkjøpt etter 2013. I denne perioden har samlingen utviklet seg med et økt fokus på enkelte kunstnerskap, deriblant Bjarne Melgaard, Fredrik Værslev, Rose Wylie og Jørgen Dobloug.

For meg er nok endeveggen i toppetasjen, signert Rose Wylie, sammen med Joronn Sitjes verk, som presenteres i et eget rom, og den flotte presentasjonen av Jørgen Doblougs noe av det som sitter best etter årets to første runder. 55 malerier signert Jørgen pryder veggene og viser en kunstner som var opptatt av form og farge. I samme etasje finnes også en bred presentasjon av Joronn Sitje. Joronn har fått økt oppmerksomhet de siste årene og på kunstlabben vises i hovedsak verk fra hennes Afrika-periode. Utstillingslokalene i Vestfossen er jo heller ikke så veldig langt unna der Joronn hadde deler av sin oppvekst. Det er bare et par drøye steinkast til sorenskrivergården i Hokksund. Joronn Sitje er særlig kjent for sine eksotiske bilder fra Afrika i 1930-årene. Hennes usedvanlige motivkrets og fargesterke koloritt plasserer henne i en særstilling innenfor norsk maleri.

Litt kjendisfaktor inneholder også årets utstilling. Dronning Sonja er representert. Det samme er Ari Behn. Og la det være sagt. De er neppe her for å ivareta kjendisfaktoren. Deres arbeider står seg godt. Det gjør også den groteske, interessante og svært iøyenfallende skulpturen kreert av Erik Tidemann som står i toppetasjen!

Nok en gang leverer Vestfossen Kunstlaboratorium samtidskunst på høyt nivå.

Her finner du hjemmesiden til Kunstlaboratoriet: http://www.vestfossen.com/no/

Og her finner du min omtale av utstillingen "Fabrikken": http://www.torkennethtalmo.com/446013338

Følgende kunstnere er representert ved årets utsilling:

Unni Askeland - Ari Behn - Joseph Beuys - Sverre Bjertnæs - Kadar Brock - Jørgen Dobloug - Ida Ekblad - Carin Ellberg - Marco Evaristti - Matias Faldbakken - H.M. Dronning Sonja - Steinar Haga Kristensen - Ann Cathrin November Høibo - Thomas Kvam - Line Larsen (The Artist Formerly Known AsVirg) - Markus Lüpertz - Mickael Marman - Paul Mccarthy - Bjarne Melgaard - Agnes Moraux - Edvard Munch - Ulf Nilsen - Hermann Nitsch - Mathias Ma$Arati Nordby - Mikael Lo Presti – Pushwagner - Edgar Sarin - Christoph Schellberg - Will Schneider-White,
Joronn Sitje - Kjartan Slettemark - Sergei Tcherepnin - Erik Tidemann - Ståle Vold -Fredrik Værslev - Emily Wardill - Andy Warhol - Rose Wylie - Øyvind Zahl.

Thomas Kvam: "Zeus and I"

Paul McCarthy (Heidi 1992)

Fra "NATURE" av Krafted

HM Dronning Sonja

Edvard Munch "Anatomen Schreiner"