Hovedkorpset startet sin avdeling med Jan Garbareks "Molde Canticle".
I et arr. av Petter Anthon Næss.
Fra konserten "Norsk på nytt" i kultursalen på Hokksund ungdomsskole søndag 24. november.

Konserten hvor alle ble stjerner

Søndag kveld inviterte Øvre Eiker skolekorps til konserten «Norsk på nytt» i kultursalen i Hokksund. En tilnærmet fullsatt sal fikk servert norsk musikk på en ny måte. For første gang opererte en laptop-musiker i korpssammenheng, i tillegg hadde korpset hentet inn en lysdesigner og når korpset selv da har hevet sitt nivå, så endte det hele med stående applaus og trampeklapp.

Høstens øvelser har gått med til å øve inn stoffet som ble presentert og i løpet av noen timer lørdag og søndag ble dette satt inn i et elektronisk landskap av laptop-artisten Frøydis Arntzen Dale som formet lydbildet via sin laptop. Det hele pakket strålende inn av lektoren i lysdesign på Høyskolen Kristiania, Mats Bergstrøm og lydteknikeren Bernt Michael Johansen. Frøydis var heller ikke fremmed for å synge litt.

Øvre Eiker skolekorps består nå av 50 barn og unge fordelt på tre korps, - rekrutter, aspiranter og hovedkorpset. I løpet av konserten fikk vi stifte bekjentskap med alle. Helt fra starten hvor rekruttene spilte Jan Utberts melodi «Twins» var på en måte stemningen satt. Det var ett eller annet med stemningen i salen denne kvelden. Helt fra starten av. Og rekruttene og aspirantene bidro i høyeste grad til å bygge opp under det som skulle komme. Og for en spilleglede de viste. Men det er kanskje ikke så rart, med det opplegget som var rundt denne konserten. Unnskyld meg for språkbruken, men det var drittøft å se og høre rekruttene som fikk sine instrumenter i høst, i en fullsatt sal, rigga med skikkelig lys og lyd! Det spirer og gror godt i korpsets «rekruttavdeling», som ledes av Ida Fuglerud.

Hovedkorpset ledes nå av Mari Skogly. Hun er lektor i Populærmusikk ved Høyskolen i Kristiania og det var også hun som hadde ideen til denne spenstige og spinnville konserten.

Undertegnede og mange av de vi snakket med etter konserten var svært glade for at hun fikk lov til å gjennomføre ideen. Det viser også at styrelsen i korpset er villige og klare til å tenke litt i nye baner. Det som har vært gjort her er «nybrottsarbeid». En har brøyta løype. Vist vei videre.

Hovedkorpset har nå rundt 30 medlemmer i alderen 9-19 år og gjennomsnittsalderen er ganske lav. Men at det det jobbes godt i korpset for tiden og at nivået er bra fikk vi bevist i går. Det er ingen tvil om at dirigentene Ida og Mari er i ferd med å løfte korpset et hakk eller tre.

På Edvard Fliflet Bræin sin «Ut mot havet», for øvrig arrangert av Petter Anthon Næss, spilte hovedkorpset så bølgene slo inn i salen og måkene skreik! Bokstavelig talt. Det var rett og slett magisk da bølgeskvulp og måkeskrik ble servert publikum som intro til Fliflet Bræins klassiske perle, fra laptop-musikeren Frøydis Arntzen Dale. Det hele da «billedsatt» av lysdesigneren Mats Bergstrøm.

Hovedkorpset ga publikum musikalske opplevelser på rekke og rad. Her var musikalske perler signert Jan Garbarek, Jan Magne Førde, Edvard Grieg, Ole Edvard Antonsen og da de rundet av med Alexander Rybaks «Fairytale» endte det hele med trampeklapp, stående applaus og ekstranummer.

Det var en magisk kveld. Det var en ellevill kveld. Og det var nyskapende kveld i korpssammenheng. Men det var nok først og fremst en kveld for ungdommelig spilleglede. Og som de spilte og strålte. Dette var en konsert hvor de alle var eller ble stjerner!

 

Nedenfor finner du videoer og bilder fra konserten. Nyt.

Og det er bare å dele! Det fortjener ungdommen. Og de som gjorde dette mulig!

Her er avslutningen av konserten. Det siste minuttet av Alexander Rybaks "Fairytale".
Fra konserten "Norsk på nytt" i kultursalen på Hokksund ungdomsskole søndag 24. november.

Fra Fame til Folkets Hus

The Brazz Brothers kommer fra Langevåg på Sula som ligger ut mot havet på nord-vestlandet i det sentrum av verden som er den norske utkanten. Det sier gutta selv om sitt utgangspunkt.
Brazz Brothers startet den musikalske fergeturen ut i sin verden ved å skaffe seg en solid, klassisk musikerutdannelse, men de bestemt seg fort for å gå sin egne veier i et musikalsk landskap som for dem er grenseløst, vidåpent, rikt og uendelig stort. I løpet av sine rundt 35 år i kontinuerlig bevegelse har de på reisen holdt over 3500 konserter i 36 land og gitt ut 20 cd plater.
Alle musikerne i The Brazz Brothers er attraktive lærere og foredragsholdere på sine instrument og gruppen holder stadig workshops, seminarer og «clinics» i forbindelse med turneer og konserter verden over. De har blant annet vært innom Fame-skolen i New York.
 
Lørdag og søndag var turen kommet til barn og unge i Eiker.
I regi av Vertavo-festivalen fikk barn og unge i Øvre Eiker skolekorps og Krokstad & Solberg skolekorps en fantastisk mulighet til å ta til seg lærdom og hente inspirasjon fra disse verdensartistene.
Lederen i Øvre Eiker skolekorps Gunhild Melbø Tajet, sier til Eikernytt.no at hun er strålende fornøyd med helgen. Hun roser lærerkreftene opp i skyene og er også imponert over at selv de yngste klarte å «holde fokus» i tre timer både lørdag og søndag. Noe av dette skal antageligvis også lærekreftene ha æren for. Melbø Tajet er også strålende fornøyd med at korpsene fikk seminaret uten kostnad av festivalen.
 
Som et direkte resultat av Brazz Brothers mangeårige utøvende virksomhet har musikerne utviklet en undervisningsmetode som bygger på selve «ur-metoden» innen musikkpedagogikken: Overføring av musikk via øret, – eller gehørspill. Det var ikke et eneste noteark involvert denne helgen.
Metoden legger vekt på at eleven i læringsøyeblikket tar i bruk hele sanseapparat: Lytte, føle, bevege og se. Melodi og rytme, artikulasjon og dynamikk utformes ved aktiv lytting på helhet og detaljer for å frigjøre den energi og lekenhet musikken trenger for å kunne formidles til andre.
 
Søndag ettermiddag presenterte de så resultatet med et fyrverkeri av en konsert på Folkets Hus i Krokstadelva. En konsert som var delt i to deler. Første avdeling tok Brazz Brothers seg av selv, og serverte perler på en snor fra sitt rikholdige repertoar. Alt fra tradjazz til afrikanske rytmer. En kan vel kalle mye av det for worldmusic. Hva en kaller det er for så vidt uinteressant, det som er interessant er vel at det var skyhøy kvalitet på musikken som ble servert.
 
Kvalitet var det også over det som ble servert da de ba alle de unge håpefulle komme ned fra galleriet og innta sine plasser i «konsertgropa». Noen og enhver av de drøyt 100 publikummerne fikk hakeslepp når en nå fikk oppleve hva det er mulig å lære i løpet av to ganger tre timer. Det swingte skikkelig rett og slett. Her var det altså stjerner på sine instrument i samspill med barn helt ned i 7-8 års alder. Og hvem som synes det var mest moro var vanskelig å se. Store og små musikere koste seg med sitt spill på sitt nivå!
Og det tok faktisk av i benkeradene under den tradisjonelle dixieland-låta «Icecream», da store og små musikere klinte til med sang!
Det hele ble avrundet med Pharell Williams låt «Happy» og det kan også være konklusjonen på seminaret og konserten for korps og for publikum.
De forlot Folkets Hus i Krokstadelva «Happy».

Fra konserten "Norsk på nytt" i kultursalen på Hokksund ungdomsskole søndag 24. november.

Fra konserten "Norsk på nytt" i kultursalen på Hokksund ungdomsskole søndag 24. november.
Trompetsolist: Sara Børresen

Fra konserten "Norsk på nytt" i kultursalen på Hokksund ungdomsskole søndag 24. november.

Fra konserten "Norsk på nytt" i kultursalen på Hokksund ungdomsskole søndag 24. november.

Fra konserten "Norsk på nytt" i kultursalen på Hokksund ungdomsskole søndag 24. november.
Rekrutter og aspiranter.

Det var rekruttene som åpnet konserten "Norsk på nytt".Fra konserten "Norsk på nytt" i kultursalen på Hokksund ungdomsskole søndag 24. november.

Skolekorpset goes laptop

Søndag 24 november kl. 17.00 i kultursalen på Hokksund ungdomsskole.  

            "Norsk på nytt"!                          

Her blir norske låter piffa opp med med laptopmusiker og lysshow!                                           

På denne konserten får du høre et utvalgt med norsk musikk. Dette skal nå settes inn i et elektronisk landskap med en livemusiker som former lydbildet via sin laptop der og da. I tillegg kommer en profesjonel lysdesigner som vil forme en helhetlig ramme rundt musikken.

Dirigent Mari Skogly er fouten dirigent for korpset, saxofonist og lektor i Populærmusikk ved Høyskolen Kristiania og har hentet inn en tidligere student på laptop Frøydis Arntsen Dale og kollega Mats Bergstöm som lysdesigner.

Aspiranter og rekrutter vil også være med under ledelse av sin dirigent Ida Fuglerud.

Dette blir trolig en opplevelse du sent vil glemme!

I forkant av konserten, samt i pausen, vil det bli salg av kaffe, brus/saft og kaker.

Eikernytt omtaler i dag dette som "Norsk korpsmusikk i ny drakt":

Fra konserten med Brazz Brothers og Krokstad & Solberg skolekorps.
Folkets Hus, Krokstadelva, 22. september 2019

Fra konserten med Brazz Brothers og Krokstad & Solberg skolekorps.
Folkets Hus, Krokstadelva, 22. september 2019