Kommunens kandidater til Drømmestipendet 2021

Øvre Eiker kommune har nominert fire personer som sine kandidater til Drømmestipendet 2021. De fire er: Cristina Vinaja Hardangen – teater , Marie Firing Lemme - musikk, Steffen Medrud - musikk og Jonas Evenstad - musikk.

På denne siden får du info fra de fire ungdommene om seg selv og info om selve stipendet.

Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Stipendordningen ble etablert i 2004, og siden den gang har en lang rekke unge kunst- og kulturutøvere mottatt stipendet. Blant disse finner vi utøvere som Astrid S, Didrik Solli Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Heidi Ruud Ellingsen og Ingebjørg Bratland.

Fra 2021 kan unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år søke Drømmestipendet.

Stipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.

Drømmestipendet er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at mange unge kunst- og kulturutøvere får oppfylt sine drømmer. Stipendordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere.

Drømmestipendet består av 50 stipend a' 30.000.- kroner.

Cristina Vinaja Hardangen

Cristina Vinaja Hardangen om seg selv

Jeg er utdannet skuespiller og musikalartist fra Bårdar Akademiet og Bårdar International. Har tidligere gått Teater på Romerike Folkehøgskole og studerte Drama på St. Hallvard Videregående. Jeg jobber som freelancer innenfor alt av utøvende kunst; teater, sang, dans og foran kamera som skuespiller.

Jeg har jobbet med dyktige folk i bransjen slik som Svein Sturla Hungnes, Johan Osuldsen, Jostein Kirkeby-Garstad, Renate Stridh, Aksel-Otto Bull og Jeff Pedersen. Har en del kompetanse i dans, deriblant jazz, klassisk ballett, stepp og hip hop. Jeg har også svart belte i Taekwondo og har trent scenekamp i mange år i Nordic Stage Fight Society.

Jeg er halvt spansk med aner fra Italia, Øst-Europa, Balkan og Asia. Jeg snakker norsk, spansk og engelsk flytende. Jeg har medvirket i en del forestillinger og musikaler både i og utenfor utdannelsen både som skuespiller og også som koreograf og scenekampansvarlig. Har spilt stykker skrevet av Ibsen, Shakespeare, Jon Fosse m.f. og spilt teater i forskjellige sjangre som realistisk, episk, fysisk, absurd, Commedia Dell’Arte m.f.

Gjennom utdannelsen og i arbeidslivet har jeg utviklet meg masse; både faglig og som person. Jeg er stolt over eget arbeid, personlige prestasjoner og av det jeg har mestret som utøver og som menneske. Jeg har jobbet hardt og nådd flere av de målene jeg har satt meg.

Da jeg startet musikalutdannelsen kunne jeg ingenting av hørelære, men nå har jeg blitt en person folk rådfører seg med. Jeg har en høy arbeidsmoral og yter alltid mitt beste. Jeg er en sterk pådriver i ethvert ensemble. Jeg er flink til å lede og engasjere andre i arbeid, og har brukt muligheten til å bygge andre opp, noe jeg har fått en del tilbakemelding på at jeg gjør.

Jeg går konstant på kurs for å både vedlikeholde og opparbeide meg ny kompetanse slik at jeg kan bli en så allsidig kunstner som mulig. 

Drømmen

Drømmen er å kunne leve av å skape ut ifra meg selv i samsvar med andre, og fremføre det på en scene for et publikum.

I disse koronatider har jeg mistet mange prosjekter, auditions og jobber, og ønsker å bruke stipendpengene til å kunne sette opp og spille i stykker. Samtidig ville det hjulpet meg til å ha råd til flere kurs og utvikle meg videre som kunstner. Det er ikke noe annet jeg kunne tenke meg å gjøre resten av livet.

Som skuespiller får man muligheten til å sette seg inn i en annens liv og leve ut dens situasjon. Jeg blir for hver dag mer overbevist om at det er dette jeg ønsker å gjøre, og det er skuespiller jeg ønsker å være. Prosessen med utviklingen av en karakter og deres funksjon i et stykke er en spennende opplevelse jeg har hatt stor glede av. Det er et givende arbeid for man kan opplyse og inspirere publikum. Det at din egen tolkning og levering av et verk kan påvirke verdenen utenfor er herlig og ærefylt.

Å være en del av noe som er større enn deg selv, men at du som person har en plass og kan påvirke i formidlingen til noe overordnet, er grunnen til at jeg er skuespiller. Som en person med blandet etnisitet, har jeg slitt mye når det kommer til det å ha de samme mulighetene som enhver annen norsk skuespiller.

Jeg har gjennom hele livet måttet bevise at jeg er verdig en sjanse, så jeg måtte være smartere, tøffere, og bedre for å kunne få de samme mulighetene. Jeg ønsker å bidra til et større mangfold i norsk scenekunst med et mer inkluderende miljø, slik at alle føler at de representeres.

Jeg er motivert som kunstner til å utvikle meg videre, skape og dele min kunst til folket. Å motta stipend ville bidratt til at jeg kan produsere egne verk og vise det fremfor et publikum.

Samtidig ville det vært en stor ære å føle at man har fortjent det. Stipendordningen er en utrolig god mulighet for oss kunstnere. Det er fantastisk at dere vil bidra i å gi oss økonomisk støtte slik at vi kan få gjøre det vi ønsker og elsker å drive med. For de som mottar stipendet vil det også være en fin bekreftelse på at de har fortjent det. Håper jeg er en verdig kandidat. Mvh Cristina Vinaja Hardangen



Cristina Vinaja Hardangen

Marie Firing Lemme - Utdrag fra "Det jeg kaller hjem"

Marie Firing Lemme om seg selv

Mitt navn er Marie Firing Lemme og jeg er en 21 år gammel sanger og låtskriver fra et lite sted utenfor Kongsberg, nå bosatt i Oslo. For tiden går jeg på Norges Musikkhøgskole hvor jeg studerer jazzsang og musikkpedagogikk. Dette trives jeg veldig godt med og er utrolig takknemlig for å ha så mange dyktige folk rundt meg. Det er veldig inspirerende!

Låtskriving har vært en lidenskap i ganske mange år. Tidligere har jeg som regel utarbeidet låtene mine ved å sette meg ned meg gitaren og skrive tekst og melodi, men i det siste har jeg fått mer interesse for nye komponeringsmetoder, blant annet komponering ved hjelp av Ableton.

Det er gøy å utforske hvor mye man kan gjøre på egenhånd, noe jeg har fått god tid til nå under pandemien. Men, såklart er det gøy å spille/komponere med andre også, og jeg ser utvilsomt frem til å kunne gjøre dette igjen!

Å drive med musikk kan være både en form for underholdning og terapi. Det er gøy å skape noe eget, men i blant er det rett og slett bare godt å få ut innelåste tanker og følelser. Jeg lager musikk både fordi det er utrolig gøy å skape noe eget og for å lufte personlige tanker.

Å lytte på musikk kan vekke mange tanker og følelser hos den som hører, og det syntes jeg er gull. Kanskje blir lytteren inspirert til å lage noe eget, eller kanskje musikken bare vekker en indre ro og man føler man kan relatere. Uansett er det ingen tvil om at musikk gir lytteren et inntrykk, og det er noe jeg vil bidra til.

Jeg vil spre musikkglede og gi den som måtte høre på min musikk muligheten til å bli med på en reise som kan vekke både følelser og danne indre bilder.

 

Drømmen

Det er vanskelig å definere en klar drøm, men strengt talt har jeg lyst til å drive med musikk og skape noe som gjør inntrykk på folk. På sikt ønsker jeg absolutt å bli en større del av musikk-og-kultur -Norge, et navn folk kjenner til.

Å fremme egenkomponert musikk og å treffe et større publikum er utvilsomt en del av musiker-drømmen, og jeg har for tiden satt i gang en prosess som leder mot nye utgivelser, noe et stipend kunne hjulpet meg godt på vei med.

Visemusikk har stått meg ganske nær i lang tid, og flere av låtene mine har bert preg av dette. Nå har jeg derimot lyst til å skape musikk på en litt annen måte enn tidligere ved å utforske egen musikalitet og å utfordre mine kreative grenser. Tekst og visetradisjonen er fortsatt noe jeg kommer til å bruke sentralt i musikken min, men kanskje tidvis på en annen måte enn tidligere?

Drømmen som står meg nærest akkurat nå er dermed å skape og gi ut et gjennomarbeidet, personlig stykke musikk som både kan fenge og utfordre publikum. I tillegg til å gi ut egen musikk har jeg fått blod på tann mtp å skape noe mer, for eks. samarbeidsprosjekter som går på tvers av kunstsjangere! Å få til en forestilling med musikk, visuell kunst, dans, teater m.m. hadde vært utrolig gøy!

Kanskje noe lokalt i første omgang og deretter prøve å få til et større konsept. Kanskje med målgruppen barn og unge, noe som for eks. kan smettes inn i den kulturelle skolesekken. Eller kanskje man vil gå for et mer voksent/eldre publikum, noe som ville vært interessant og nytt for meg som ung voksen!

Idéene er mange, og jeg har mange inspirerende og kompetente mennesker rundt meg som jeg er sikker på kunne være interessert i et slikt prosjekt. Store mål, tenker kanskje du. Det tenker jeg også. Samtidig syntes jeg ikke de ser uoverkommelige ut! For meg er nettopp dette med på å fyre opp under min motivasjon mot drømmen; målene er innenfor rekkevidde.

Marie Firing Lemme med "Tid"

Jonas Evenstad på Rammetromme

Jonas Evenstad om seg selv

Jeg er slagverker, komponist, lyd-kunstner og studerer ved Norges Musikkhøgskole, der jeg jobber med å utvikle mine ferdigheter på instrumentet, samtidig som jeg utforsker og jobber med lyd både i akustiske og elektroniske formater.

Som slagverker i dag, arbeider vi ikke kun med ett instrument gjennom hele livet, vi veksler derimot instrument fra setting til setting, og hva instrumentet er, kan variere fra dagligdagse objekter, til spesialiserte slagverks-instrumenter. Som slagverker jobber jeg da altså i større grad med min egen kropp og hjerne og dens evne til å traktere gjenstander og skape musikalske byggeklosser.

Det er en åpenhet rundt slagverket som studium, som har gitt meg en stor fascinasjon for lyd og tekstur. Derfor bruker jeg mye tid på å finne fram til klanger som har det jeg vil kalle en integritet, eller det at den kan eksistere alene; lyd som er vakker i seg selv. Her arbeider jeg altså i det akustiske og elektroniske, eller i skillet mellom disse to.

Når jeg lager musikk bruker jeg mange ulike teknikker. Noen stykker settes sammen av fragmenter av tidligere opptak, noe er improvisert fram sammen med andre musikere, noe omhandler andre, utenom-musikalske konsepter som gir et mer abstrakt forhold til den konkrete lyden. Jeg er interessert i abstraksjon og andre kunstutrykk også, som billedkunst, teater og mer tradisjonelle former for musikk. Jeg er også interessert i tradisjonsmusikk fra midt-østen og asia, og spiller tombak, tabla, rammetromme og riq. Disse instrumentene er ved første øyekast enkle trommer, men man kan jobbe seg ekstremt dypt inn i hver og en av dem.

For meg har trommene vært inngangen til en annen tradisjon for funksjonen av musikk og musikeren, og en annen filosofi rundt musikken, som jeg kicker skikkelig på. Det er ikke et ønske om å bli artist, som er driverkraften bak musikken, men heller det å kunne utforske kunstformer, og muligheten til å skape noe nytt.

Drømmen

Akkurat nå er drømmen å kunne fortsette studiene, utforskingen, å kunne lære mer om samfunn og kultur både i Norge og utenlands, det er utrolig mye som skjer hele tiden, og det er knapt mulig å holde følge.

Etter studier, drømmer jeg om å ta med meg rammetromma til Tyrkia eller India, reise gatelangs, og spille med hvem enn jeg møter. Oppleve kulturen og musikken tett på, og lære så mye som mulig. Etter hvert som jeg lærer mer, er drømmen videre å kunne lage større installasjoner på tvers av sjanger, og disiplin, i samarbeid med andre mennesker.

Jeg drømmer om å kunne være med å skape noe som er mer enn en konsert, eller en opptreden. Skape helhetlige kunstverk som vil være relevante for mennesker i fra alle kulturer.

Jonas Evenstad fra kulturskolens slagverkskonsert på Folkets Hus i Krokstadelva i 2019.
Da deltok han i den årvisse konserten for 11. gang.

Steffen Medrud og Lux Noire med låta "Countess"

Steffen Medrud om seg selv

Jeg er stipendiat på Rock og Metal linja på Buskerud Folkehøgskole. Har store ambisjoner om å spille inn album ettersom jeg har flere sanger skrevet ferdig.

Jeg har et band der jeg spiller med 3 andre men jeg i hovedsak som skriver. Jeg synger og spiller i gitar i bandet jeg kaller Lux Noire. Slapp en singel ut nå den 18 Desember.

Elsker å stå på scenen og vise meg frem, både for min egen del og andres, derfor vil jeg også få et helt album ned så det kan høres på når enn folk vil.

Drømmen

Drømmen er å få et album ut så at forhåpentlig vis i 2021 så kan man begynne å spille live, ettersom jeg har kontakter til det. Har snakket med min venn Alex på Norsk Lydstudio og han vil gjærne produsere og mixe det, han anbefalte jeg søkte dette stipendet.

Jeg tror om dette går så vil det bli levert noe flere enn bare metalheads og rockere kan like.

Steffen Medrud og Lux Noire med låta "Dellamorte"

TRONDHEIM: 802 unge kunst- og kulturutøvere har søkt Drømmestipendet 2021. Dette er det høyeste antallet søkere i Drømmestipendets historie, og vil trolig betyr at også antallet nominerte blir rekordhøyt – med meget god margin. Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping finner det svært gledelig at interessen for «nye» Drømmestipendet er så god.


Sist sommer ble Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd enige om å fortsette samarbeidet som gjør at Drømmestipendet i år skal utdeles for 18. gang. Samtidig ble det gjort noen justeringer:

Stipendbeløpet er doblet fra 15 000 til 30 000 kroner, antallet stipend er redusert fra 100 til 50 mens aldersgruppa som kan søke er endret fra 13–20 til 18–25 år. Men målet med stipendordninga er som før:

Drømmestipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at mange unge kunst- og kulturutøvere får oppfylt sine drømmer. I tillegg ønsker stipendutdelerne å bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere.

Årets søkere får nå sine søknader vurdert i kommunene de er oppvekst i, der en utnevnt kontaktperson har ansvar for å avgjøre om hvem av søkerne som skal få status som nominert. Søkere som eventuelt ikke gis et slikt «godkjentstempel» (normalt skal ikke det være mange, red.anm.), får beskjed om dette fra kommunen.

Slår trolig rekorden fra 2012 ettertrykkelig

Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping synes det er svært gledelig å registrere årets rekordstore søkertall. Selv om antallet nominasjoner kan bli noe lavere enn søkertallet, blir det garantert ny rekord.

Den gamle rekorden i antall nominerte til Drømmestipendet, ble satt i 2012. Da ble 497 ungdommer nominert til Drømmestipendet.

I år har altså 802 ungdommer oppvokst i 195 kommuner har levert søknader. Dette utgjør 55 prosent av landets kommuner. I fjor var tilsvarende tall 182 kommuner og 51 prosent.

For mange er det en stor ære å bli nominert til Drømmestipendet. Stipendutdelerne Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping erfarer at det betyr mye for dem som er så dyktige, talentfulle og/eller iherdige i sin kulturutfoldelse – og i tillegg har så spennende/fine/artige kulturelle drømmer, at de «godkjentstempel» som drømmestipendnominerte i sine respektive kommuner.

Juryarbeid i februar – utdelinger i april og mai

I løpet av februar skal årets drømmestipendjury vurdere alle de nominerte.

De nominerte ungdommenes søknader – med vedlagte «arbeidsprøver» og drømbeskrivelser – vurderes både av fagjuryer innen hver kategori samt av en egen drømjury, og til slutt blir resultatet som følger:

50 nominerte får tildelt hvert sitt drømmestipend, inklusive 30 000 kroner, fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Til sammen utdeles 1,5 millioner kroner gjennom Drømmestipendet 2021.

Stipendene overrekkes til dyktige og heldige ungdommer i perioden 19. april–30. mai 2021 – på ulike måter. Fra nå av skal de 50 utdelingene også helst innebære at stipendmottakerne gir noe tilbake til andre kunst- og kulturutøvende ungdommer i kommunen som har nominerte dem. Det kan være kurs, mesterklasser, opptredener o.l.

Torsdag 3. juni blir en fullstendig liste over stipendmottakerne offentliggjort her på drommestipendet.no.

Tekst og illustrasjonsmontasje: Egil Hofsli