Denne notisen sto i avisa Fremtiden lørdag 4. november 1916.
Avisen finnes i Nasjonalbibliotekets arkiv. nb.no

Sommeren 1932 var det sangerstevne i Vestfossen. det såkalte Eikerstevne. Her er hva Buskeruds Blad skrev 7. juni 1732.

En koselig lørdagsefta med Vestfossen mannskor

Hva gjør en når alt stenges ned og kulturlivet går i dvale. Noen går i hi, mens andre snur seg litt rundt, stikker finger'n opp i lufta for å sjekke vindretning og ser seg om etter muligheter. Og sakte men sikkert dukker nå den ene kulturaktøren etter den andre opp igjen.

En av de viktigste kulturbærerne i Vestfossen, Vestfossen Mannskor fant sammen med Onkel Thor i Vestfossen en mulighet for å få vist seg frem og brukt stemmebånda. Lørdag ettermiddag arrangerte de utendørs minikonsert og allsang i «hagen» hos Onkel Thor.

Det var fra første tone tydelig at det var godt for gutta i koret å få renska stemmebånda, rista på skrotten og brusa litt med fjøra igjen. Sanggleden var stor, og publikum trivdes fra første stund og tone.

Minikonserten startet en smule overraskende med «Stein Song». Melodien er fra 1902 og skrevet av E.A. Fenstad. Originalteksten er ført i pennen av Lincoln Concord og «Stein Song» er den offisielle kampsangen til University of Maine, og den eneste collegekampsangen som har toppa de amerikanske hitlistene. I vårt distrikt kjennes vel sangen best som; «Branna slå». En av Mjøndalen sine kampsanger. Vestfossen mannskor hadde utstyrt sangen med skreddersydd tekst, hvor de friskt utbasunerte at de var bygdas eget herrekor, at de gjerne ville bli flere og at sanghungrige herrer bare kunne møte opp Folkets Hus.

Og på Folkets Hus så vil en da blant annet kunne øve på «Men går jag över ängarna», denne flotte svenske visen ført i pennen av Nils Ferlin og tonsatt av Leif Strand. På Onkel Thor denne lørdagen låt den bra. Det gjorde også Benny Anderssons «Kärlekens tid».

Etter disse to svenske perlene fulgte koret opp med den lokale perlen; «Ved Eikeren». Teksten til denne er skrevet av Hans A. Vinsvoll som ble født på et Hamreeie ved Eikeren og som vokste opp på Røkeberg. Der vokste også Arne Ramberg opp. Han har komponert melodien til denne flotte hyllesten til den vakre innsjøen.

Som siste nummer i sin lille minikonsert klinka koret til med ølsangen, «Hva er som Manna?», også kalt «Gambrinusvisen» eller «Vårt Øl» er en sang som ble sunget i en reklamefilm for de tre største Oslobryggeriene fra 1938. Tekst av Finn Bø og melodi av Chr. Armand Halvorsen.

Koret hadde ikke som intensjon denne ettermiddagen å vise fram sine kvaliteter, men snarere vise at de var i live og ville muntre opp «fansen» som best de kunne i en merkelig tid. Derfor var det også gratis inngang, men en liten runde med hatten ble det. Da for å samle inn penger til bandet; «Spiller ingen rolle».

Etter minikonserten ledet korets medlem Øyvind Larsen koret og publikum gjennom et knippe allsanger. En allsang det ble god kraft i. Rart med det der. Koret kjenner tydeligvis sitt eget publikum godt og hadde antagelig håndplukket allsangene. Det var kjente og kjære for de som var der, og da blir ofte sangen deretter. Når så Ingar Bjølgerud slo seg sammen med Øyvind Larsen, var Mannskorets Duo Uno et faktum, og lørdagsunderholdningen sikret for de som var tilstede. Mannskorets eget svar på Everly Brothers slo godt!

Etter et unisont krav fra de frammøtte rundet Vestfossen Mannskor med sin dirigent Bjørn Tore Hovland av med en reprise på ølsangen, og et fornøyd kor og fornøyd publikum kunne ta fatt på resten av lørdagen. Riktig så hyggelig var det!



Vestfossen mannskor om seg selv

Bildet er tatt i Vestfossen kirke 29. oktober 2016. På dagen 100 år etter at koret ble startet.

VMK legger vekt på trivsel og miljø. Sanggleden og humøret kommer tydelig frem. De har et reportoar som inneholder alt fra lokale sanger som beskriver spesielle nærområder og skrevet av lokale folk, til mer kjente sanger fra inn og utland. Koret er også med på samarbeidsprosjekter der og når det psser, gjerne med andre kor og musikkensembeler

Folkets Hus, Vestfossen 1.mai 2018.

Folkets Hus, Vestfossen 1. mai 2018.

«De unge slekter» er en av de mest populære arbeidersangene i Norge. Teksten er skrevet av Kåre Holt (1916–1997). Han var en av de siste betydelige arbeiderforfattere i Norge, med nær tilknytning til den sosialdemokratiske arbeiderbevegelsen. En viktig grunn til sangens popularitet er den fengende og lyriske melodien, komponert av Jolly Kramer-Johansen (1902–1968). Han laget musikken til arbeiderbevegelsens propagandafilmer fra 1930-tallet og framover. Den første filmen han komponerte musikk til var Arbeiderpartiets valgfilm «Norge for folket» i 1936. Han har også laget melodiene til «Frihetens forpost» og «Seieren følger våre faner» (fra filmen «By og land hand i hand», 1937) og «Samholdssangen» (fra filmen «Det drønner gjennom dalen», 1938), alle til tekst av Arne Paasche Aasen. Selv om Jolly Kramer-Johansen skrev de fleste arbeidersangene sammen med Arne Paasche Aasen, er det «De unge slekter» som har fått den største utbredelsen også utenfor arbeiderbevegelsen.

Opptaket er gjort på Folkets Hus i Vestfossen 1. mai 2018.

Vestfossen Salongorkester, EikerKoret og Vestfossen Mannskor fremførte Antonoi Vivaldis "Gloria" under sin julekonsert i Vestfossen kirke. 8. des. 2019.
Dirigent; Jørn Hogne Kristoffersen.

Vestfossen Mannskor : "Nattergalens sang i Storgata"
Nattergalens sang i Storgata , et arrangement av Tom Ramberg over " A Nightingale sang in Berkeley Square". Fra Vestfossen salongorkesters jubileumskonsert i Vestfossen kirke 9.nov 13. Pianoakk. Astrid Guterud, dirigent Jørn Hogne Kristoffersen

"Vi vil ha et åbbortjenn". Nærmere info om denne kommer.
"Rota bort tittel og forfatter/komponist.

Opptaket er gjort i Vestfossen kirke 29 oktober 2016. På dagen 100 etter at koret ble stiftet.

Synger "Fiskumvann", med tekst av Arne Kristoffersen. Fra minnekonsert etter Ernst Kristensen, Vestfossen kirke 10. februar 2013.